Om mig och min avel, kennel Kiwi and friends

Hundar hundar hundar, de har alltid funnits med i mitt liv. Jag minns tydligt min första utställning med familjens Boxer i tidiga tonåren. Det tog dock många år innan jag kunde köpa min första egna hund och valet landade på Perro de Agua Espanol, spansk vattenhund. Valpen Doris, Calmigos Kiwi kom in familjens liv i nov 2018 och sedan dess har det gått i en rasande fart. Doris var då en fodertik i Calmigos kennel för att kunna ge dem en kull valpar. Vi satsade på utställningskarriär och det gick lysande för Doris och vi blev såklart överlyckliga. Doris har blivit familjens ögonsten och vi har gått kurser inom det mesta. Min sambo går gärna viltspår i skogen medan jag har fokuserat på rallylydnad och utställning. När det var dags för Doris första kull hos Calmigos fick jag möjligheten att ha kullen hemma hos mig. Jag förberedde mig genom att gå Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning.

Hundintresset ökade och vi skaffade vår andra hund, Bichon Havanais-killen Eddie som nu är 3 år. Han är vår ”Lilleman” och avgudar Doris även han. I och med Eddies ankomst krävdes det mer kunskap i pälsvård och jag att gick en yrkesutbildning som hundfrisör och har nu en egen salong där jag är 1/d i veckan. Övrig tid arbetar jag med pedagogik på ett Universitet i Stockholm. Jag, min sambo och vår dotter bor i Hammarby Sjöstad i Stockholm samt spenderar ett stort antal helger och våra semestrar i Stockholms skärgård där våra hundar älskar att vara. 

Min syn på uppfödning

Jag är väldigt intresserad av hundens tänkande, förståelse och språk och vidareutbildar mig när jag kan för att lära mig att förstå hunden bättre. 

Alla hundar, oavsett ras, är unika och ska ha rätten att må bra, känna sig trygga och ha tillgång till aktiviteter och utmaningar som passar. Olika raser och olika hundar har skilda behov beroende på ålder och fysiska möjligheter. Det är viktigt att man som ägare hänger med i utvecklingen och anpassar efter hundens behov. Ibland kanske hunden har behov som inte var väntat, troligt eller kanske inte önskat och då bör man som ägare be om råd eller ta hjälp från en expert. Jag har tät kontakt med de flesta av Doris 12 valpägare och flera har blivit goda vänner! Jag vill gärna följa ”mina” valpar deras första tid i livet och stödja ägarna i olika frågor. En perro är mogen och vuxen först vid 3 års ålder och det är mycket att lära innan dess. 

Jag använder SKK’s avtal samt följer Perro-klubbens regler för godkänd parning.

Läs mer om Perro de auga Espanol

Neela (Calmigos Quena) och jag efter en lyckad parning!